Protetika: Kot, da bi bili lastni

PrevlekePrevleke-prej
V primerih, ko ustrezno plombiranje ni več mogoče je ustrezna rešitev izdelava prevleke. Zob je potrebno pripraviti in obrusiti. V laboratoriju se izdela nadomestek, ki se ga s posebnim cementom fiksira na zobni krn. S tem se povrne oblika in funkcija zoba.
Prevleke so lahko izdelane iz različnih kovin (zlato, srebro) ter prevlečene z akrilatom ali keramiko. Druga vrsta prevlek so polnokeramične prevleke.prevleke-potem
Kateri material je najboljši, je odvisno od ¸obremenitve zoba. V stranskem predelu, kjer so žvečne obremenitve večje, je primernejša uporaba fasetiranih (akrilat, keramika) kovinskih prevlek. V sprednjem, vidnem področju se zaradi boljše estetike predlagajo polnokeramične prevleke.

 

MostičkiMosti  ek prej
Ni potrebno, da se opazi, da zobje v vaših ustih niso vaši lastni. Tudi, ko se zob ali več zob izgubi, lahko pomagamo. Moderni mostički so estetski, z izredno statiko in ugodni za nošenje. Kakšen mostiček ali raje implantat, se pogovorimo z vami po pregledu in oceni.

 

 Mosticek potem

 

 

 

 

Parcialne proteze in kombinirane „fiksno-snemne“ konstrukcije
Včasih je potrebno zaradi večjega števila manjkajočih zob izdelati delno (parcialno) protezo, ki nadomešča manjkajoče zobe. Protezo se trdno fiksira na predhodno pripravljene prevleke. Proteza je na te prevleke fiksirana s posebnimi, navzven nevidnimi, polzili ali etečmeni.
Bolj enostavne proteze se fiksirajo na prevleke ali naravne zobe z zaponami. Te proteze so manj stabilne in manj estetske, vendar ravno tako lahko služijo svoji funkciji. 

 

Konusne proteze
Pri parodontalno prizadetih zobeh je konusna konstrukcija zelo dobra izbira, ker omogoča izredno ustno higieno okrog posameznih krnov. S tem se življenjska doba preostalih zob občutno podaljša.

 

Totalne proteze
Ko v ustih ni prisotnega nobenega zoba več, je edina rešitev izdelava totalne proteze. S tem se povrne ustrezna grizna funkcija in izgled. Pri tem je potrebno vedeti, da se totalne proteze ne da čvrsto fiksirati na podlago v ustih, zato pride med žvečenjem in govorom do premikov. Zaradi zelo gibljivega področja je otežena predvsem fiksacija proteze v spodnji čeljusti.
Možna rešitev problema je implantacija vsaj dveh implantatov v spodnji čeljusti in štirih implantatov zgornji čeljusti. S tem se grizna funkcija in udobje izredno povečata.