Kaj storiti ob poškodbi zoba

Ne poskušajte sušiti zoba!
Ne dotikajte se zobne korenine!
Ne čistite ali sterilizirajte zoba!
Zob shranite v sterilni fiziološki raztopini, pogojno lahko tudi v sterilnem mleku!
Takoj poiščite pomoč zobozdravnika!
Za nadaljna navodila lahko obiščete naslednjo stran:
http://www.dentaltraumaguide.org/

 

Dentalni turizem - kaj storiti?

Nekaj vprašanj s katerimi si boste pomagali pri odločitvi ali ste primerni za "dentalnega turista"

1. Ali veste, da hitra in na videz poceni storitev velikokrat ne deluje na daljši rok. Včasih se šele po daljšem času pokažejo težave prehitrih posegov in izdelav zobnih nadomestkov.

2. Ali veste, da so po opravljeni zobozdravniški terapiji velikokrat potrebne korekture, ponavljanja in prilagajanja in ste zaradi tega pripravljeni večkrat obiskati oddaljeno ordinacijo? Ali veste, da nekatere "turistične" ambulante po nekaj letih "izginejo"?

3. Ali ste seznanje s katerimi materiali boste oskrbljeni (cenovne razlike so pri sorodnih materialih tudi do 200%, kar pa na žalost največkrat pomeni tudi razliko v kvaliteti)? V naši ambulanti imajo vsi uporabljani materiali evropske certifikate.

4. Ali so vam poznane reference zobozdravnika, ki vam bo poseg opravil? Ali veste koliko in kje se izobražuje ter kakšna so njegova znanja? Ali veste kakšna je kvaliteta njegovega dela?

5. Ali se zavedate da je vsak zobozdravniški poseg, poseg v vaš organizem?

 

Katero ščetko izbrati – električno ali navadno?

Academy of General Dentistry (Ameriška akademija za splošno zobozdravstvo) priporoča, da kupite tisto zobno ščetko, ki jo boste dejansko tudi uporabljali. Enostavno. Tako električne kot navadne ščetke imajo svoje prednosti in slabosti. Glede na te lastnosti pa je od vas odvisno katero boste uporabljali.

Ročna zobna ščetka:

+ni draga, imajo enostaven ročaj, nekatere imajo tudi strugalo za jezik, enostavna za prenašanje

-nimajo vgrajenega timerja in zaradi tega se zobe največkrat umiva manj kot dve minuti, nekateri ljudje jo težko držijo

Električna zobna ščetka

+največkrat imajo večje, bolj ergonomske ročaje, največkrat imajo vgrajen timer, ki opozori kdaj sta pretekli dve minuti, nekaterim ljudem je prijetno njihovo vibriranje, prijetnejši občutek po umivanju zob, predvsem so primerne za ljudi z motoričnimi težavami

-so relativno drage, zahtevajo polnjenje in menjavo baterij, manj priročne za transport

Lahko naredite tudi kompromis in uporabljate izmenično obe.

Zapomnite pa si, da ne glede katero ščetko kupite, je najpomembneje to, da jo pravilno in redno uporabljate.

Profilaksa je pomembna v vseh življenjskih obdobjih,

ker se zdravje prične v ustih. Ustna higiena naj se vzdržuje dvakrat dnevno.
Na splošno velja naj se zobe umiva 2x dnevno po 2 minuti z zobno pasto, ki vsebuje fluorid (1400 ppm). Vsaj 1x dnevno je priporočljivo čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali posebno medzobno ščetko ter čiščenje površine jezika.
Zobozdravniki vam bodo z veseljem razložili načine in tehnike čiščenja.

Še boljšo ustno higieno se,

poleg rednega čiščenja doma, doseže z rednimi kontrolami stanja in profesionalnim čiščenjem v zobni ambulanti vsakih 6 mesecev.

Uspešna profilaksa se lahko vzdržuje

samo z rednimi pregledi in potrebnimi posegi (recall)

Zdrava prehrana igra pomembno vlogo.

Hranila, ki vsebujejo sladkorje niso "tabu" vendar obstajajo razlogi, da se njihova uporaba omeji oz. nadzoruje. Potrebno se je izogibati konzumiranju sladkorjev preko celega dneva in poskrbeti, da se jih zaužije z glavnim obrokom. Če je možno, uporabljajmo izdelke, ki imajo oznako "zobem prijazni".

Previdno pri hranilih in pijačah, ki vsebujejo kisline.

Le-te lahko poškodujejo sklenino.

Pogost povzročitelj ustnega zadaha so obloge na jeziku,

ki vsebujejo bakterije, ki proizvajajo vodikov sulfid. Zaradi tega je priporočljivo redno čiščenje površine jezika s posebno ščetko.

Karies je infekcijska bolezen.

Obstaja možnost, da se patogene bakterije, ki povzročajo karies, prenašajo iz ust v usta preko sline, v nekaterih primerih tudi z matere na novorojenčka, zato je pomembno, da si nosečnice pred porodom, še najbolje pa pred nosečnostjo uredijo zobe in dlesni.

Z izrastjo prvih mlečnih zob se začne redna vsakodnevna higiena z ustrezno zobno ščetko in pasto

z vsebnostjo fluora 500ppm. Priporočljivo je, da se otroke navaja na zobozdravnika že od vsega začetka.

Velik problem pri otrocih med dvema letoma in petimi leti je pojav t.i. stekleničnega kariesa.

Zaradi stalnega sesanja stekleničke s sladkanimi pijačami se sklenina mlečnih zob poškoduje, zato je pomembno, da starši to preprečijo. Tudi nesladkane pijače ne preprečijo nastanka kariesa, ker stalno „oblivanje“ zob prepreči potrebno remineralizacijo sklenine.
Tudi cucelj je potrebno odvzeti pred drugim letom starosti, ker lahko povzroči nastanek odprtega griza pri sprednjih zobeh.

Če so mlečni zobje kariozni, jih je potrebno oskrbeti.

Nezdravljeni mlečni zobje lahko povzročijo spremembe tudi na prihajajočih stalnih zobeh. Poleg tega imajo mlečni zobje vlogo držalca prostora za stalne zobe in morajo ostati v ustih do 11/12 leta starosti.

Parodontitis je poleg kariesa drugi najpogostejši vzrok izgube zob.

Diagnostika in zdravljenje parodontitisa pa ni pomembna samo z zobozdravstvenega stališča. Bakterije, ki so prisotne v plaku in vnetih dlesnih lahko vdrejo v telo in vplivajo tudi na splošno zdravstveno stanje. Zato so redni pregledi ter zgodnje odkrivanje prizadetosti dlesni z merjenjem globine žepov in njihovo ustrezno zdravljenje pomembni pri vzdrževanju splošnega zdravja.

Proteze je potrebno očistiti po vsaki jedi.

In tudi s "tretjimi zobmi" se ne sme izginiti "z radarskega zaslona zobne ordinacije", temveč ravno tako skrbeti za redne kontrole pri zobozdravniku.